top of page

Fytotherapie

 

Paarden in vrijheid of paarden die grazen op weilanden waar veel kruiden staan,zullen vanzelf de kruiden eten die ze op dat moment nopdig hebben. Paarden een kruidenbehandeling geven is dus een zeer natuurlijke vorm om het lichaam te ondersteunen of te helpen bij een genezingsproces. We gebruiken kruiden bij chronische aandoeningen.

Bij acute problemen raadpleeg uw dierenarts

Maar niet enkel bij paarden kunnen we kruiden inzetten. Ook bij honden, katten, cavia's, hamsters, konijnen, 

Enkele voorbeelden:

* Je kan een nerveuze hond wat lavendel bij het eten doen. Je kan hem wat zeewier geven voor een glanzende en gezonde vacht. Een beetje kamille werkt pijnstillend.

* Vroeger waren er geen honden- en poezen vlooien bandjes. Ze hielden poes of hond vlooienvrij met boerenwormkruid. Onze voorouders legden boerenwormkruid in de mand of slaapplek van hun troeteldier. Knoflookpoeder onder het eten gemengd doet ook zijn werk.

* Voor katten: wilde cichorei en psyllium leveren voedingsvezels voor en gezonde vertering en stabiliseren de bloedsuikerspiegel* Vroeger kregen de kippen brandnetel op hun menu. De eieren waren dan “gezonder”, de eierschaal was stevig en de boerin gelukkig.

* Konijnen zijn gevoelig voor verstoppingen, bij een beginnende verstopping kan je met wat verse ananassap de stoelgang terug in gang zetten.

* Je kan je konijn boerenwormkruid, brandnetel en salie geven, deze kruiden dagelijks bij het voeder houdt de muggen op afstand. Zet in de buurt van het hok wat lavendel en citroenmelisse.

Maar er zijn ook wel veel contradicties. Zo mag je bepaalde kruiden niet geven aan drachtige dieren omdat die vochtafdrijvende werken. Zo zijn er ook kruiden die je niet te lang mag geven. Zo denk ik aan zeewier. Deze bevatten veel mineralen, maar is wel een goeie shot bij een verzwakt dier. Zoethout is heel goed voor het stimuleren van het immuunsysteem, is pijnstillend en stimuleert de lever, maar bij een te lang gebruik werkt het zoethout als cortisone, dus met dezelfde nevenwerkingen! Er zijn ook kruiden en planten die giftig zijn voor de ene soort maar eetbaar en met geneeskrachtige werking voor een andere soort.

* Peterselie heeft een antibiotische werking bij konijnen en cavia's, maar is giftig voor hamsters.

* Zuring wordt niet graag gegeten door paarden, maar wordt gevreten door geiten.

 

bottom of page